Elk jaar duiken er weer nieuwe trends op op voedingsgebied. Zo was er afgelopen jaren veel te doen over superfoods en zou het goed zijn om koolhydraten en suikers te mijden. De trend van 2017 is de vegan lifestyle. Januari werd zelfs al uitgeroepen tot ‘Veganuary’ en bijna elke week lees je wel een artikel over veganisme in de krant. Ook ik werd nieuwsgierig, maar wat houdt deze leefstijl nu precies in en wat voor gezondheidseffecten liggen er achter dit dieet? In deze blog neem ik je mee in de wereld van vegans.
Met veel bewondering lees ik de laatste tijd blogs en artikelen van mensen die een switch maken naar een vegan lifestyle. Zelf ben ik een vegetariër die af en toe kip en/of vis eet. Mijn overweging om zo te eten is vooral gebaseerd op mijn eigen gezondheid. Mijn darmen werken beter als ik weinig tot geen vlees eet en me beperk tot maar één zuivelmaaltijd per dag. Voor mij is dit geen probleem; je kunt me écht wakker maken voor een heerlijke salade met gegrilde groente en avocado. Al die heerlijke groenten combineer ik met peulvruchten, granen en zuivelproducten zoals feta, geitenkaas, hüttenkäse, kwark en eieren. Stiekem kan ik me een leven zonder deze voedingsgroep niet voorstellen en het maakt me dan ook nieuwsgierig wat mensen beweegt om als een vegan door het leven te gaan.
De definitie van veganisme in de Van Dale is: ‘een levensstijl waarbij men geen dierlijke producten nuttigt en ook geen andere producten koopt of gebruikt waarbij sprake is van dierlijk leed. Een veganist eet dus geen vlees, vis, eieren, zuivel (kaas, yoghurt) en honing, en koopt bijvoorbeeld geen kleding van leer of verzorgingsproducten die getest zijn op dieren’. Er zijn ook mensen die een vegan lifestyle hebben wat betreft eten, maar nog wel kleding en make-up gebruiken waar wel dieren aan te pas komen.
Waarom veganistisch eten?
- Het is beter voor het milieu
Dit is het meest aangedragen argument waarom mensen kiezen om veganist te zijn.
Uit veel onderzoeken ( o.a. Volkskrant link 24 jan) komt naar voren dat we de uitstoot van CO2 kunnen verlagen door minder (geen) dierlijke producten te eten. Vooral de vleesindustrie draagt bij aan de grote hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen, wat weer effect heeft op de opwarming van de aarde. Daarnaast is het ook goedkoper om planten en granen te verbouwen, waardoor meer mensen gevoed kunnen worden.
- Het gezondheidseffect
Het eten van minder vlees en zuivel draagt bij aan een lager risico op o.a. hart- en vaartziekten. Hier kun je volgende maand meer over lezen. Dan ga ik dieper in op het effect van een veganistische lifestyle voor je gezondheid.
- Compassie voor dieren
Dieren worden vaak niet onder de beste omstandigheden gefokt en dat is dan ook voor veel mensen een reden om over te stappen op een vegan lifestyle. Ze willen niet dat dieren lijden, zodat zij een lekker stukje biefstuk kunnen eten of een broodje met kaas.
Kortom: minder dierlijke producten eten is zeker geen slecht idee. We weten steeds beter hoe we onze aarde leefbaar kunnen houden, dus waarom zou je daar geen steentje aan bijdragen? Met een kleine verandering zoals bijvoorbeeld 3 dagen per week geen vlees te eten kun je hier al een bijdrage aan leveren. Of ik ooit helemaal overstap naar een leven zonder zuivel weet ik niet, maar ik vind het wel een uitdaging om met recepten uit die lifestyle te experimenten. Zo staat er aanstaande vrijdag een heerlijke vegan cheescake voor jullie klaar!
X Paula