‘Winter is coming’ dacht ik vorige week toen het kwik daalde tot 3 graden. Stiekem werd ik er wel blij van. Koud weer staat voor mij namelijk gelijk aan heerlijke warme truien, lange wandelingen met een muts op en thuis met vrienden eten met heel veel kaarsjes aan en rode wijn. En met eten bedoel ik dan groentestoofschotels, curries, stampotjes; eigenlijk alles waar je dat lekkere warme gevoel van krijgt! Tijdens de winter barst het vol heerlijke groentes waar je heerlijke gerechten mee kunt maken, maar wat zijn die groentes en hoe helpen ze ons lichaam om op een gezonde manier de koude wintermaanden door te komen? Daarover lees je in deze blog meer!
Tijdens de winter moet je lichaam harder werken. Door de kou verbruikt je lichaam veel energie om je warm te houden. Daarnaast staat de winterperiode natuurlijk ook bekend als de griepperiode. Veel virussen duiken op, wat ervoor zorgt dat je immuunsysteem constant aan staat om je lichaam te beschermen. Daarom zijn, voor een goede weerstand, vitaminen en mineralen erg belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert en dat er groei en herstel van cellen plaatsvindt. Het lichaam is zelf (bijna) niet in staat om voldoende vitamines te produceren; die krijg je binnen door (veel) groente en fruit! Elke voedingssoort heeft weer andere vitamines, denk maar aan vitamine A, C, B12, D, Calcium, Zink of IJzer. Dit is de reden dat er vaak benadrukt wordt dat gevarieerd eten zo belangrijk is. Er bestaan twee soorten vitamines: degenen die in vet oplosbaar zijn, en die in water oplosbaar zijn. Beide hebben ze andere eigenschappen, maar ze zijn allebei erg belangrijk om je lichaam gezond te houden.
Voor een goede weerstand tijdens de koude dagen zijn er een paar vitamines erg belangrijk:
- Vitamine A
Dit is een supervitamine die je lichaam beschermt tegen ziekte, zowel van buiten als van binnen. Het zorgt voor een gezonde huid en laat je huid de eerste barrière zijn tegen bacteriën en virussen die je lichaam willen binnendringen! De tweede functie is dat vitamine A onderdeel uitmaakt van de aanmaak van bloedcellen die onderdeel zijn van je immuunsysteem. Het zit in boter en vis, zoals zalm of makreel.
- Vitamine B6
Onderzoek wijst uit dat deze vitamine ervoor zorgt dat het langer duurt voordat je ziek wordt! Vitamine B6 maakt deel uit van onze witte bloedlichaampjes, die weer onderdeel uitmaken van ons immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat binnengedrongen virussen en bacteriën onschadelijk worden gemaakt en je dus niet ziek wordt. Het zit in pastinaak, spruitjes, kool, graanproducten en eieren.
- Vitamine B11
Deze vitamine is ook wel bekend als foliumzuur. Het is belangrijk voor zwangere vrouwen, maar dat niet alleen! Foliumzuur is ook belangrijk voor de aanmaak van het DNA. Zo draagt het o.a. bij aan de aanmaak van cellen waaruit ons immuunsysteem bestaat. Zonder goed werkende cellen kan dit systeem ons niet optimaal beschermen tegen ziekteverwekkers! Het zit in volkoren producten en boerenkool.
- Vitamine C
Dit wordt ook wel je afweersysteem-vitamine genoemd. Het zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en heeft met name een positieve invloed op antilichamen en witte bloedcellen. Deze twee cellen zijn de voornaamste afweermechanismen bij een virusinfectie! Het zit in sinaasappel (het liefst vers, niet alleen het sap), citroen, boerenkool, bloemkool en, ja, ook spruitjes!
Met deze tips komen jullie hopelijk gezond de wintermaanden door! Zin in een lekker winters gerecht waar chocolade de hoofdrol speelt? Hou het recept van aanstaande vrijdag in de gaten!
X Paula